GönderenKonu: YAPI ELEMANINDA SES İLE İLGİLİ SORUNLAR  (Okunma sayısı 998 defa)

SENTAŞ

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 21
  • Üyelik Tarihi: 25-02-2012
YAPI ELEMANINDA SES İLE İLGİLİ SORUNLAR
Tarih : 26-04-2012 Saat : 17:56

YAPI ELEMANINDA SES İLE İLGİLİ SORUNLAR

İnsan yaşamı için sesin çok önemli olduğu bilinmektedir.Yüksek seviyedeki ses kadar mutlak sessizlik de sorun yaratır.İnsanın ruh sağlığı açısından belirli seviyede ses gereksinim vardır. Örneğin ormandagezen bir insan için rüzgarın yapraklar üzerinde çıkardığı ses ne derece dinlendirici ve huzur vericiyse havaalanında inmekte yada kalkmakta olan uçağın sesi o derece rahatsız edici ve zararlıdır.
Dolayısıyla insanların rahatsız olmadan yaşayabilmelerini sağlayacak bir ses seviyesine gereksinim vardır.Bu nedenle bina iç ve dış duvarlarının ses yalıtımı açısından belirli özelliklere sahip olması beklenir.
İnsanları etkileyen seslerin oluşumunu iki ana gruba ayırma mümkündür.Bunlardan birincisi katı cisimlerin birbirine çarpması sonucu oluşan katı cisimlerde yayılan sestir ki buna darbe sesi denir.
Diğeri ise havanın titreştirilmesi sonucu ile hava yardımıyla yayılan seslerdir ki buna hava sesi veya ortam sesi denir.

SES YALITIM MALZEMELERİ
Ses yalıtım malzemeleri hava sesini ve darbe sesini emici şekildeki malzemelerden iki grup halinde oluşur. Genellikle hava sesinin bir hacimden diğer bir hacime geçmesi ağır bir duvar malzeme ile önlenmekde isede hava seisni emecek ve yansıtmayacak malzemelerin gevşek yapılı hafif ve büyük yüzeylim olmalrı gerekir. Darbe sesi yalıtkanı olarak kullanılacak malzemeler ise nispeten yumşak ve esnek yapıda olmalıdırlar.

1- HAVA SESİ YALITIM MALZEMELERİ
Bir mekanda havada oluşan konuşma, müzik v.b. seslerin diğer bir mekana geçmesinin özellikle iki mekan arasındaki bölücü elemanın ağırlığının arttırılmasıyla sağlanır. Dolayısıyla bu çözüm sistem düzeyinde bir çözüm ve özellikle ağır malzeme kullanılmasını gerektirmektedir.
Bir mekanda oluşan sesin mekan içindeki yansıması, emilmesi ve belirli yönlere yönlendirilmesi yani akustik düzenleme için kullanılan malzemeler genel olarak lifsel yada hücresel malzemelerdir. Bunların lifsel yapıda olanları sıkştırılmış cam yünü, taş yünü, az preslenmiş lif levha, manyezi bağlayıcılı ahşap talaş levha gibi malzemelerdir.

Bu malzemelerin yüzleri görünecek şekilde uyğulanacak olanların üretim sırasında yüzeylerine özel doku verilecek şekilde pürüzlü mve dekoratif bir püskürtme boya ile boyanmıştır. Eğer yüzleri görünmeyecek şekilde kullanılmışlarsa ses kaynağına bakan yüzleri delikli ahşap yada metal plakalar, ahşap yada plastik lambriler gibi kaplamalarla korunur. Bunların dışında özel bir malzeme olarak yüzeyleride delik olan ve iç tarafında cam yünü bulunan sırlı özel seramik, akustik tuğlalarda kullanılır.
Bir diğer konu düşük frekanslı seslerin ısı enerjisine dönüştürülerek söndürülmede rezenatör sisteminin kullanılmasıdır. Rezenatör belirli bir boşluğun belirli bir çapta bir boruyla mekana bağlanmasından oluşan bir ses emme sistemidir. Bu sistemde deliğin çapı, derinliği ve arkasındaki boşluğun hacmi değiştirilerek boşluğa has özellikte frekans eşit frekanstaki sesler tamamen yutulabilir.
Bu sisteme HELMHALTZ rezenatörü denir.

2-DARBE SESİ YALITIM MALZEMELERİ
Darbe sesinin önlenmesi yada darbe sesinin oluşumunu önleyecek yumuşak ve elastik modülü küçük malzemeler kullanarak yada oluşan darbe seisinin taşıyıcı konstrüksiyona ve sisteme yayılmasını önleyecek sistemlerle malzemelerle önlenebilir.
Döşemede darbe sesini önleyecek malzemeler dokuma ve keçe niteliğindeki halılar, geleşmiş mantarlarla yapılan döşeme kaplamaları, altı süngerli kauçuk ve poliürelon yer kaplamaları yapay çimen görünümündeki plastik kaplamalar şeklinde sıralanabilir. Bu malzemeler doğrudan doğruya döşeme kaplaması olarak veya döşeme altlığı üzerine serilerek veya yapıştılarak olarak uyğulanır.
Yumşak ve esnek olmaları nedeniyle darbe sesinin oluşumu enğellemeleri için en sade en kolay çözümdür. Darbe sesinin etkili bire bir çözüm yoluda ayakkabı ve topuk seslerini önlemek amacıyla yumuşak tabanlı ayakkabıların kullanılmasıdır. Darbe seslerinin taşıyıcı sisteme ve konstrüksiyona geçmemesi için yüzey şap yapılması gerekmektedir. Yüzey şap altında kullanılması uygun malzemeler, yüksek yoğunluktaki bogalitli cam yünü, yüksek yoğunluklu taş yünü lavhalar, polietilen köpükler genleştirilmiş düşük yoğunluklu mantar sanayi keçeleri gibi bünyeleri noktasal yüklere dayanıklı olmayan malzemelerdir.


Alıntıdır