GönderenKonu:  (Okunma sayısı defa)

SENTAŞ

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 21
  • Üyelik Tarihi: 25-02-2012
FİBER OPTİK KABLO
Tarih : 25-02-2012 Saat : 11:40

Işığın bir noktadan başka bir noktaya iletimini sağlayan kablo çeşididir. Işık, kablonun merkezinde bulunan çok ince bir cam katman içerisinde iletilir. Fiber Optik Kablo üç katmandan oluşur. Kablonun merkezinde ışığı ileten çekirdek (core) kısmı bulunur. Çekirdeği saran bir sonraki tabaka cam kılıf (cladding) gelen ışığı tekrar çekirdeğe yansıtan ve dışarıya sızmadan ilerlemesini sağlayan bölümdür. En dış katman ise kaplama (coating) bölümüdür. Fiberi dış etkilerden koruyan bu katman optik bir özellik taşımaz, LS0H veya PVC maddeden üretilebilir. Kaplama, koruyuculuğuna göre birden fazla tabakadan oluşabilir.

Fiber Optik Kabloların tercih sebepleri arasında elektrik sinyali taşımadığı için elektriksel alanlardan etkilenmemesi, hızlı veri iletimi ve geniş bant aralığı imkanı, bakır içermediğinden hafif ve küçük çaplı olması gösterilebilir. Bu özellikleri ile Fiber Optik Kablolar uzun mesafelerde veri iletimi için üretilir ve kullanılırlar.

Fiber tipine göre iki çeşit Fiber Optik Kablo vardır. Tek Modlu (Single Mode) Fiber Optik Kablolar ve Çok Modlu (Multi Mode) Fiber Optik Kablolar. Tek Modlu Fiber Optik Kablolar bir fiber içerisinden tek bir ışık ile veriyi taşırken Çok Modlu Fiber Optik Kablolar tek fiber içerisinden çoklu ışık ile veriyi iletirler. Tek Modlu Fiberler veriyi Çok Modlu Fiberlerden çok daha hızlı iletirler.


SENTAŞ

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 21
  • Üyelik Tarihi: 25-02-2012
TEK MODLU (SİNGLE MOD) FİBER OPTİK KABLOLAR
Tarih : 25-02-2012 Saat : 11:45

8-10 mikron çapında bir çekirdek (core) ve çevresinde bulunan 125 mikron çapında kılıf (cladding) tabakasından oluşur. Tek Modlu Fiber denilmesinin sebebi ışığın küçük çaplı bir çekirdekten, tek bir yoldan ilerlemesidir. Bu tip fiberlerde ışık fiberin içerisine 90 derecelik açı ile verilir. Böylece ışık ile modüle edilen veriler çekirdeğin merkezinde ilerleyerek yoluna devam eder. Bu şekilde iletilen veri çok modlu fiberlere göre daha hızlıdır ve daha uzak mesafeye daha az güç kaybı ile iletilebilir. Bu sebeple Tek Modlu Fiber Optik Kablolar uzak mesafelerde tercih edilir.

Tek Modlu Fiber Optik Kabloları tanımlayabilmek için üzerinde 9/125 gibi değerler yazar. Bu kablonun 9 mikron çapında çekirdeğe ve 125 mikron çapında kılıfa sahip olduğu anlamındadır. Bazı kablolarda 9/125/250 şeklinde bir yazım ile de karşılaşabilirsiniz. En dıştaki 250 ise kaplama (buffer) çapının mikron biriminde değeridir.

ALINTIDIR


SENTAŞ

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 21
  • Üyelik Tarihi: 25-02-2012
HALOJENSİZ KABLO
Tarih : 25-02-2012 Saat : 11:45

Halojensiz (Halogen Free) kablolar yangın esnasında alevi iletmeyen kablolar olarak bilinir. Aynı zamanda yandığında yoğun duman ortaya çıkarmaz, çevreye zararlı ve zehirli gazlar yaymazlar. Bu kablolar kullanılarak yapılarda can güvenliğinin artırılması sağlanır.

Halojen, tehlikeli ve zehirli olarak bilinen bazı elementlere verilen bir isimdir. Bu elementler klor, flor, iyot ve brom gibi bazı elementlerdir. Halojen içeren kablolar yandığında ortaya çıkan hidroklorür (HCl) havadaki gazlarla birleşerek hidroklorik asit meydana çıkarır. Oluşan bu asit insanlara ve cihazlara zarar verir. Halojensiz kabloların güvenliğin artmasını sağlamasının sebebi de budur.

Kablo kodlarında halojensiz kabloları LSOH (Low Smoke, Zero Halogen) yazısıyla tanıyabilirsiniz.

ALINTIDIR